ogledalo moje duše
sve što oko vidi i srce osjeti
ima vas
podrži moj blog
Arhiva
« » lis 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Blog
četvrtak, travanj 5, 2007
Danas dragi moji čitatelji preporučam vam uzgoj gljiva.Možete ih uzgajati za vlastite potrebe,ali i kao dodatni prihod kučanstvu.Evo vam ukratko o njima,a dolje vam je broj za narudžbu skripte! Gljive su cijenjenene zbog svoje hranjive vrijednosti. Proteini gljiva imaju sastav sličan proteinima životinjskog porijekla i zato su biološki vredniji od biljnih proteina. Gljive sadrže mali postotak masti zbog čega su cijenjene kao dijetalna hrana. Osim toga, sadrže velike količine minerala i vitamina. Neke se gljive uzgajaju i zbog ljekovitosti. - Tako npr. shii-take i zimske panjevčice imaju antikancerogena svojstva.Gljive se uzgajaju na sirovinama koje su slabo iskoristive u druge svrhe. - Mogu se proizvoditi tijekom cijele godine na relativno malom prostoru u kratkom ciklusu proizvodnje. - Za pripremanje uzgojne hranjive podloge najčešće se upotrebljava slama žitarica, npr. pšenice i raži, koja bi se inače spalila ili zaorala. - Ciklus uzgoja bukovače je kraći od ciklusa uzgoja šampinjona. Do pojave prvih plodišta ne prođe ni pun mjesec dana, a očekivani prinos iznosi otprilike 50% od težine upotrijebljene suhe mase. - Gljive imaju snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje i potiču povećanje imuniteta ljudskog organizma. Redovno, ali umjereno konzumiranje gljiva predstavlja osnov za kvalitetniji život i svakako produžava ljudski vijek.Gljive su dobar izvor fosfora, kalija i željeza. Također sadrže cink i bakar i praktički nemaju natrija, zbog čega su pogodne za osobe koje pate od povišenog arterijskog tlaka.Gljive sadrže i vitamine grupe B na način da, primjerice, 100 g šampinjona zadovoljava približno četvrtinu preporučene dnevne količine vitamina B2 i nijacina (B3). Također sadrže malu količinu vitamina E i D, a uzgojene gljive, kao šampinjoni, sadrže i malu količinu vitamina C. Većina arome gljiva sadržana je u tekućini koju ispuštaju tijekom kuhanja, zbog čega se ne smije dopustiti da posve ispari. Energetska je vrijednost je niska (25- 35 kcal na 100 g), zbog toga su prikladne u dijeti.Šampinjoni (Agaricus bisporus) djeluju kao antidijabetik. Glavni nosioci ljekovitosti kod gljiva su složeni šećeri - polisaharidi. Među njima, najvažniji je Beta 1,3/1-6-glukan, koji se nalazi i u bukovači. On pomaže snižavanju nivoa kolesterola i triglicerida u serumu. Ako se osušena bukovača dodaje u količini 4% ukupnoj dnevnoj ishrani, nivo kolesterola će za dva mjeseca opasti za 65-80% Slovačka Republika je pomogla kliničku studiju Naučnog Instituta Ministarstva Zdravlja Slovačke u istraživanju bukovače kao antioksidanta i prirodnog sredstva za snižavanje kolesterola i triglicerida.Antitumorna aktivnost ovog Beta-glukana je izuzetno snažna. Ona se ispoljava na zaustavljanju rasta tumora, bilo da se gljiva kao takva konzumira ili da se koristi ekstrakt, tj. preparat u kome je sadržan ovaj polisaharid. Doze od 0,1 mg/kg do 0,2mg/kg Beta-glukana pokazuju izuzetno značajan efekat inhibicije tumora (Yoshioka 1984,National Cancer Research Institute, Tokyo Japan). Veliki interes ljudi daje naslutiti kako bi uzgoj gljiva mogao na širem Hrvatskom području postati jedna od vrlo prisutnih gospodarskih djelatnosti.Pozitivna iskustva poznatih hrvatskih gljivara najbolji su dokaz da potražnja za bukovačom i šampinjonima raste, te da se ove dvije vrste gljiva pravilnom pripremom i adekvatnom tehnologijom i znanjem mogu rentabilno proizvoditi. Mogući dnevni viškovi gljiva moći će se rješavati izgradnjom malih sušara, te će se tako prosušena gljiva moći plasirati kao kvalitetna sirovina za prehrambenu industriju. Ako imate volju i volite raditi, ovo je idealan posao za vas, nema šefa, nemorate putovati na posao, sami si organizirate radno vrijeme i što najvažnije radite u krugu svoga doma. Posao sam po sebi nije težak, isplativ je u svakom slučaju. Troškovi ulaganja nisu veliki, gore na lijevo strani imate brojeve telefona za nabavu micelija i gotovih stupaca. Detaljne informacije možete naći u opširnoj stručnoj skripti o uzgoju gljiva. Skripta uzgoj gljiva Bukovača, Šampinjona i Shii taka U skripti je sve detaljno objašnjeno, svaka skripta je zasebna, opisan je kompletan proces uzgoja gljiva u slici i riječi, vlastita izrada micelija, prostor, klimatski uvjeti , isplativost, telefoni i adrese otkupljivača... - Cijena skripte je 100,00 kn , poštarina je uračunata - Skriptu šaljemo poštom, plaćate poštaru pouzećem Narudžbe slati na e-mail ; uzgojgljiva@net.hr Ili na telefon ; 095/8090116
zekonja01 @ 21:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
231599
Index.hr
Nema zapisa.